maanantai 4. toukokuuta 2015

Kaksitoista urheilukulttuurikuvaa reissuilta

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM  

Näitä matkakuvahaasteita tuntuu olevan liikkeellä ja koska yleensä vihaan kaikkia näitä typeriä some -haasteita, niin syön nyt kapinani ja osallistun talkoisiin. Ajattelin vieläpä tehdä tämän tuplana kahdella eri aiheella, joista toinen käsittelee matkailua ilman jalkapalloa ja tämä ensimmäinen matkailua futiksen sekä lätkän perässä pitkin poikin maailmaa. Tässä kaksitoista tähän mennessä mieleenjääneintä kokemusta urheilumatkailun maailmasta. Here we go!

Hampuri 22.3.2009. 2.Bundesliga FC St.Pauli - Augsburg 1-1

Monet mun blogia seuraavat ovatkin varmaan huomanneet, että FC St.Paulin miehiä ollaan. Tää kuva on vuodelta 2009, kun oltiin parin frendin kanssa tutustumassa Hampuriin siellä asuneen kaverini johdolla. Pelattiin silloin vielä sählyä ja käytiin myös paikallisen säbäjengin treeneissäkin läähättämässä. Matkan huipennus oli kuitenkin St.Paulin peli Augsburgia vastaan. 

Millerntorin tunnelmaa

New York 16.3.2010. NHL NY Rangers - Montreal Canadiens 1-3

Tarunhohtoinen NHL, kaksi maailmankuulua joukkuetta ja legendaarinen Madison Square Garden. Lähtökohdat matsille oli siis hienot. Tarkan markan miehenä otin vähän edullisemmat liput yläkatsomosta ja ehkä siitä syystä matsin taso ja vauhti ollut mitenkään ihmeellinen. Kokemuksena tämä oli kuitenkin hieno ja Amerikan meininki vahvasti läsnä. Suomalaisväriä piti yllä Rangersissa tuolloin pelannut Olli Jokinen, joka ei kyllä erottunut jäällä mitenkään. Erityisesti kylmät väreet menivät kansallislaulujen aikana.

Kylmät väreet.

Lontoo 18.3.2012. FA Cup semifinaali Chelsea - Leicester City 5-2

Lontoon reissulle mahtui kaksi futispeliä joista ensimmäinen oli FA Cupin semifinaali Chelsea - Leicester. Chelsean peleihin on normisti vaikea saada lippuja, mutta FA Cupin peliin tuli kaikki liput yleiseen myyntiin ja ne oli helppo hommata. Vähän ryssin ja otin liput alakatsomon sijaan piippuhyllylle, mutta kyllä sieltäkin hyvin näki. Chelsea voitti matsin 5-2 ja yksi suosikkipelaajistani eli Fernando Torres tykitti kaksi maalia muutaman kuukauden kuivan kauden jälkeen. 

Gary Cahill on juuri upottanut avausmaalin Leicesterin verkkoon.

Hampuri 16.11.2012. DEL-liga Hamburg Freezers - Straubing Tigers 4-1.

Lähdettiin poikien kanssa Saksan reissulle Hampuriin ja ekana iltana ohjelmassa oli meidän kaikkien ensimmäinen DEL-matsi kun Hamburg Freezers kohtasi Straubingin. Matsin taso ei päätä huimannut, mutta tunnelma oli aivan huikea koko matsin ja vielä sen jälkeenkin. Pelin päätyttyä kukaan katsomossa ei lähtenyt himaan vaan lauloi ja taputti niin pitkään, että kotijoukkue tuli takaisin jäälle. Hamburgin pelaajat istuivat lopulta keskelle jäätä ja alkoivat huudattamaan päätykatsomoa mikrofonien kanssa. Tätä ei Suomessa näe juuri koskaan, etenkään marraskuisena runkosarjapeli-iltana. Lutuuria jos mikä. Hampurin riveissä pelasi muuten Jamie Benn, joka voitti NHL:n pistepörssin keväällä 2015.

 Bremen 18.11.2012. Werder Bremen - Fortuna Düsseldorf 2-1

Tuon edellisen Hamburg Freezersin pelin jälkeisenä päivänä oli vuorossa HSV:n ja Mainzin kohtaaminen, joka oli pettymys niin matsin tason, tunnelman kuin Hampurin säänkin puolesta. Seuraavana päivänä väsyneet miehet matkustivat Bremeniin katsomaan Werder Bremen - Fortuna Düsseldorf matsia ja siitä tulikin unohtumaton trippi. Liput oli hankittu Werdan fanikatsomoon ja tunnelma olikin aivan mahtava. Tuopit kädessä vanhan liiton seisomakatsomossa lämpimässä loppusyksyn säässä. Ai että.

Kaulaliina jokaisesta ulkomailla nähdystä pelistä on must.

Leverkusen 14.9.2013. Bundesliga Bayer 04 Leverkusen - Wolfsburg 3-1.

Seuraava Saksan reissu vei meidät Rein-Ruhrin alueelle ja majapaikaksi valikoitui Köln, jossa ekan päivän iltana käytiin katsomassa paikallisen suuruuden Kölner Haien lätkämatsi. Seuraava aamu tullessaan junamatkan Leverkuseniin, jossa Bayer 04:sen valmentajana silloin itse Sami Hyypiä. Matsi oli hyvä, mestat erittäin buenot ja päädyssä railakas meno. Voitto Leverkusenille maalein 3-1 ja kaikki näytti vielä Hyypiänkin kannalta vielä hyvältä.

Düsseldorf 15.9.2013. Fortuna Düsseldorf - Dynamo Dresden 1-1

Sama reissu ja sunnuntai-aamulla aikainen herätys. 2.Bundesligan matsit alkavat sunnuntaisin jo 13.30 paikallista aikaa, joten matka Kölnistä Düsseldorfiin starttasi jo yhdentoista aikoihin. Muutama matkaeväs kaupasta ja ei muuta kuin Esprit Arenaa kohti. Vietiin tietämättä erään Fortuna -faniperheen vakiomestat, mutta koska oltiin Suomesta niin meille tarjottiin oluet. Kannattaa siis aina ottaa paikallisten vakkarimestat!
Stadion ei ollut läheskään täynnä, mutta etenkin vierasfanit Dresdenin kulmauksessa pitivät hyvää meteliä koko matsin ja tekivät niin sellaisen vaikutuksen meihin, että päätettiin että seuraava Saksan reissu suuntautuu sinne.

Fortunan fanikatsomossa.

 Davos 13.4.2014. Sveitsin liigan playoff game 2: HC Davos - Kloten Flyers 5-2

Tää menee taas sarjaan "piti mennä kun osu reissulle". Sveitsin lätkäliigaa ja ensimmäisen playoff -kierroksen toinen peli. Davosin legendaarinen Vaillent Arena on puurakenteinen ja se on tullut tunnetuksi Spengler Cupin näyttämönä.Hommasin liput mulle ja avokilleni Davosin Ostkurven seisomapaikoille ja menoa ja meininkiä riitti. Harmi kyllä matsi ei ollut loppuunmyyty, joten seisomakatsomossakaan ei tarvinnut olla niin tiiviisti mikä vei vähän tunnelmaa. Suomalaispelaajia kentällä nähtiin kolme ja Davos vei homman helposti himaan.

Davosin fanikatsomossa oli näin espoolaisittain kotoisat värit.

Lontoo 6.4.2014. Valioliiga West Ham - Liverpool 1-2

Kaverini on Liverpoolin miehiä ja itsehän symppaan vahvasti Valioliigassa West Hamia, joten pitihän sitä lähteä Isolle Kirkolle katsomaan näiden jengien kohtaamista. Harmi kyllä Liverpool vei tuossa matsissa pisteet Steven Gerraldin kahdella maalilla. Tunnelmasta sen verran, että Valioliigassa perusmatsin tunnelma usein kauaksi Keski-Euroopan vastaavasta ja kalliiden lippujen hintojen takia tuleekin tehtyä futisretkiä ennemmin Saksaan. Mutta brittifutiksessa on oma hohtonsa ja kivahan näitäkin on välillä käydä katsomassa!
Gerrald tällää pilkulta Liverpoolin 1-0 johtoon.

Dresden 27.4.2014. 2.Bundesliga Dynamo Dresden - Karlsruhe 2-2

Edellisellä Saksan reissulla oli jäänyt hyvät fiilikset Dynamo Dresdenin fanimeiningistä ja jo paluulennolla päätettiin, että keväällä otetaan Itä-Saksan haltuun. Lennettiin Berliiniin, katottiin Herthan peli Braunschweigia vastaan ja sen jälkeen juna alle ja kohti Dresdeniä. Hieno kaupunki ja todellinen lutuurimesta kaikin puolin. Dynamon fanit ovat aiheuttaneet ongelmia vähän siellä täällä ja tunnelma olikin todennäköisesti paras koskaan ikinä missään. Alla oleva kuva kertoo aika paljon. Kello on sunnuntai-aamuna about 12 ja poliisiautoja ihan joka puolella.
Normi sunnuntai-aamu Dresdenissä.

Berliini 28.4.2014. 2.Bundesliga Union Berlin - Kaiserslautern 1-1

Rankan reissun viimeinen peli. Maanantai-ilta ja vähän väsynyt fiilis. Lähijunalla Itä-Berliiniin ja metsän poikki kohti Union Berlinin stadionia, olut käteen ja seisomakatsomoon. Jumalauta mikä tunnelma! Stadion ei ollut hetkeäkään hiljaa ja täällä sai kokea mitä saksalainen fanikulttuuri on parhaimmillaan. Yksi parhaista peleistä koskaan!
Iltavalaistus tekee ihmeitä.

Mainz 1.11.2014. Bundesliga Mainz 05 - Werder Bremen 1-2

Seisomakatsomoissa on sitä jotain. Tiivistä, paras tunnelma, oluet kädessä, kaulaliinat kaulassa. Oltiin tällä reissulla kolmessa pelissä ja tämä jäi niistä parhaiten mieleen. Reilun kahden tunnin junamatka Düsseldorfista Mainziin, kebabit naamaan ja kohti sumun keskellä olevaa stadikkaa. Matkassa olleet lisävahvistukset toivat omalta osaltaan hupia matkaan (lue lisää Hämeenlinnan hampuusista täältä). Stadion oli juuri sopivan kokoinen, peli viihdyttävä ja ensimmäisen kerran pääsi hoilaamaan You'll Never Walk Aloneakin saksalaisten kanssa. Oltiin ehkä semisti Werder Bremenin puolella pelissä vaikka Mainzin fanipäädyssä niiden kaulaliinat kaulassa seistiinkin. Täältä alkoi Werdan nousu jumbopaikalta kohti keskikastia.

Hienoja reissuja kaikki. Ja mikä parasta, lisää on tulossa!

-Laamanaama

Facebook
Twitter
Instagram

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti