lauantai 25. huhtikuuta 2015

Vinkkejä viikonloppureissulle Hampuriin

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM  (YHDISTYY AUTOMAATTISESTI KOLMEN SEKUNNIN KULUTTUA)

Monelle matka Saksaan tarkoittaa matkaa Berliiniin, mutta isoon maahan mahtuu monia muitakin mielenkiintoisia kaupunkeja. Itselleni Berliiniäkin tärkeämmäksi kaupungiksi on noussut Pohjois-Saksan satamakaupunki Hampuri, jossa näkemistä sekä tekemistä riittää helposti vähintään pidennetyn viikonlopun ajaksi.
Tervetuloa Hampuriin!
Hampuri on maailmankuulu satamakaupunki ja tarinat Reeperbahnin väriloistoista sekä punaisista lyhdyistä ovat varmasti ensimmäisiä asioita jotka monelle tulee siitä mieleen. Tarinat ovat varmasti vuosien saatossa eläneet ja muuttuneet, eikä Reeperbahn tuskin ole enää samanlainen pahuuden pesä kuin 60-70 luvulla, mutta omaleimainen osa kaupunkia se on edelleen. Hyvässä ja pahassa.

Mikään tuppukylä Hampuri ei todellakaan ole, sillä se pitää sisällään yli 1,8 miljoonaa asukasta. Matkailijalle se sopii loistavasti, sillä toisin kuin esimerkiksi Berliinissä, käytännössä melkein kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan tai lyhyen S-Bahn tai U-Bahn siirtymän takana. Mutta mitäs kaikkea Hampurissa sitten on nähtävää?
Hampuri St.Michaelisin kirkon tornista
Elbe ja satama-alue
Hafen City
Kaupunkiin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi päärautatieasemalta (Haupbahnhof), joka ainakin muutama vuosi sitten oli vielä Euroopan toiseksi vilkkain asema Pariisin Gare du Nordin jälkeen. Heti rautatieaseman länsipuolelta alkavat Hampurin tunnetuimmat ostoskadut Mönckebergstrasse ja sen pohjoispuolella oleva lyhyempi Spilerstrasse, joista molemmista löytyy kaikkea mahdollista muotivaatteista, elektroniikka- ja urheiluliikkeisiin. Mönckebergstrassen varrelle jäävät lisäksi Karlstadtin tavaratalo sekä massiivinen Europa Passage -kauppakeskus.

Hampuri on tunnettu komeista kirkoistaan sekä raatihuoneesta (Rathaus). Ensimmäinen huomiota herättävä kirkko, St.Petri kirche on Mö-ostoskadun päässä. Kirkon vierestä löytyy myös hieno Hulbe-Haus, jossa on trendivaatteita myyvä Thomas-i-Punkt. Raatihuone puolestaan sijaitsee sadan metrin päässä ja valtavan kokoinen rakennus onkin varmasti yksi Hampurin kuvatuimmista kohteista.
Raatihuone
Hulbe Haus ja St.Petrin kirkko
Raatihuoneelta on hyvä idea jatkaa matkaa kohti Binnenalster -järven rantaa, jossa kivojen maisemien lisäksi myös shoppailijoille suuri määrä kauppoja ja kahviloita. Tuolta Neuer Wallin alueelta löytyy ne kaikista hienoimmat merkkiliikkeet, mutta myös nastoja terasseja sekä kahviloita. Hyvällä ilmalla kannattaa hypätä Binnenalsterin rannasta risteilylaivan kyytiin ja lähteä katselemaan miltä Hampuri näyttää järven päin katsottuna. Risteilyvaihtoehtoja on useita, mutta jokainen sieltä lähtevä suuntaa kohti suurempaa Aussenalsteria, jota ympäröi huvilat ja puistotiet. Aussenalsterin ympäri kulkee myös ulkoilualue, jossa voi juosta tai pyöräillä.
Shoppailukatuja
Binnenalster
Nyt kun risteilyjen makuun on päästy, niin järviristeilyä mielenkiintoisempi on tutustuminen Euroopaan toiseksi suurimpaan satamaan ja sen valtavaan telakka-alueeseen. Nämä risteilyt starttaavat Elben rannalta Landugsbrückenin laiturialueelta. Hieman Amsterdamin mieleen tuova kanavakierros Speicherstadtin alueella on hauska sekä erilainen tapa tutustua Hampuriin ja samalla saa myös kuvan uudesta kaupungiosasta Hafen Citystä, josta löytyy muutamia mielenkiintoisia museoita niin aikuisille kuin nuoremmillekin. Lyhyen kävelymatkan päässä Baumwallin U-Bahn asemalta löytyy esimerkiksi kauhumuseo Hamburg Dungeon sekä Miniatur Wunderland, josta löytyy kaiken maailman pienoishahmoja ympäri maailmaa. Hieman kauempana on myös yhdeksän kerroksinen merimuseo.
Kauhumuseo Hamburg Dungeon
Speicherstadt
Elben rannalla käyskennellessä kannattaa myös poiketa vaikka kahville tai oluelle majakkalaiva Fauerschiffille tai läheisille museolaivoille Cap San Diegolle ja Rickmer Rickmersille. Jos nälkä iskee näillä seuduilla, niin rantalaiturilta löytyy useita vaihtoehtoja, mutta hieman edullisemmin pääsee jos jaksaa kävellä 200 metrin päässä olevaan portugalilaiseen kortteliin (Ditmar-Koel Strasse) mistä saa portugalilaisen ruoan lisäksi kaikkea mahdollista pizzoista, dönereistä ja tapaksista lähtien.
Majakkalaiva
Rickmer Rickmers
Auringonlaskufiilistelyä Cap San Diegon viereltä
Landungbrückenilta lähtee myös yli sata vuotta vanha Alter Elbtunnel, josta pääsee kävellen, pyörällä ja jopa autolla kapeaa tunnelia pitkin Steinwerderin satamasaareen. Toiselta puolelta Elbeä saa hyvän kokonaiskuvan Hampurista, joten reissu tois'puol jokke kannattaa. Toinen loistava paikka Hampurin hahmottamiseen on lähellä rantaa sijaitseva St.Michaelisin kirkon torni, jonne pääsee viiden euron sisäänpääsymaksua vastaan.
Yli sata vuotta vanha Alter Elbtunnel 
Toiselta puolelta Elbea on hyvät näkymät keskustaan päin
Mitenkäs sitten se Reeperbahn? No, jos biletys kiinnostaa niin täällä se onnistuu aamuun saakka. Sadoissa eri baareissa ja yökerhoissa riittää valinnanvaraa eikä varmasti jää jano. Huikopalaa voi hakea vaikka Hesburgerista. Parhaan kuvan alueesta saa poikkeamalla myös Reeperbahnin sivukaduilla, joista etenkin Grosse Freiheit on se kuuluisin. Täällä myös sellainen lupaava bändi kuin The Beatles aloitti uransa ja Beatlemania -näyttelyä voikin suositella Beatles -faneille. St.Paulin U-bahn aseman vieressä on kolme kertaa vuodessa DOM-tivoli, jossa voi käydä laitteiden lisäksi esimerkiksi Gluhweinilla.

Grosse Freiheit
Dom Hamburger
Reeperbahnin varjopuolena on lukuisat kaduilla asuvat kodittomat sekä yleinen nuhruisuus. Tietyllä tavalla Reeperbahn voi herkille olla myös pelottava paikka ja ensi visiitti onkin ehkä järkevin tehdä päiväsaikaan. Joka tapauksessa siellä kannattaa käydä ainakin pikavierailulla. Ja jos lauantain ja sunnuntain välinen yö menee bilettäessä, niin kannattaa sinnitellä aamuviiteen saakka, sillä aukeaa legendaarinen Fischmarkt, jossa kauppiaat myyvät kovaan ääneen kaikkea kaloista vihanneksiin. Bändit soittavat ja olut virtaa, joten tiedossa on vähän erilainen startti sunnuntaille.

Reeperbahnilla asuu myös jonkun verran kodittomia.
Rantatie vie Fischmarktille

St.Paulin kaupunginosassa liikkuessa et pysty välttymään näkemästä paikallisen FC St.Pauli -futisjoukkueen pääkallologoja. Jos yhtään futistouhut kiinnostaa, niin St.Paulin pelissä käymistä voin suositella suurella lämmöllä. Lue lisää Hampurin urheiluskenestä aikaisemmasta postauksestani.

FC St.Pauli ja Astra olut. Erikseen hyviä, yhdessä parhaita.
FC St.Paulin Millerntor -stadikka on lähes aina loppuunmyyty.
Hampurin julkinen liikenne toimii hyvin ja Hamburg Cardilla voit suhailla niin paljon kun sielu sietää pitkin poikin kaupunkia. Kortilla saa myös alennuksia museoista ja joistain ravintoloista, mutta koska etäisyydet eivät ole järin pitkiä, niin kannattaa kuitenkin miettiä tuleeko helpommaksi ja edullisemmaksi ostaa yksittäislippuja. Isommille ryhmille kortti on kuitenkin hyvä, sillä jopa viisi henkilöä voi ryhmälipulla matkustaa yhden kortin hinnalla.

Itse suosittelen, että Hampurin saa parhaiten haltuun kävelemällä ja samalla näkee paljon sellaista joista ei ole matkaoppaissa saati Laamanaaman blogissa kerrottu mitään. Hampurissa on myös paljon puistoja, joissa voi käydä vaikka picnikillä, joten kaikille löytyy varmasti tekemistä. 

Tässä mun vinkit Hampuriin. Kertokaahan omia kokemuksia ja fiiliksiä!

Facebook
Twitter
Instagram
Follow

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti